μεγάλα οφέλη
για μικρόσωμους σκύλους

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

Τι θεωρείται μικρόσωμη φυλή σκύλου;

Από τα Ντάκσχουντ μέχρι τα Γιόρκσαϊρ Τεριέ, η κάθε μικρόσωμη φυλή έχει τη δική της προσωπικότητα και το δικό της μοναδικό τρόπο να προσφέρει συντροφικότητα. Ως μικρόσωμες φυλές ορίζονται γενικά οι φυλές σκύλων που ζυγίζουν έως 9,5 κιλά και απαντώνται σχεδόν σε κάθε ομάδα. Αναφέρονται συχνά ως σκύλοι «Τόυ», «Μινιατούρες» ή «Συντροφιάς» και έχουν τις δικές τους ανάγκες σύμφωνα με τη βιολογία, τη φυλή και την ιδιοσυγκρασία τους.

Σκύλος στέκεται πάνω σε ένα πουλόβερ

Οι σκύλοι μικρόσωμων φυλών έχουν τις δικές τους διατροφικές ανάγκες

Οι σκύλοι μικρόσωμων φυλών έχουν διαφορετική βιολογία σε σχέση με τις μεγαλόσωμες φυλές και η σωστή τροφή προάγει την ισορροπία για τον μικρόσωμο μαλλιαρό σας φίλο. Ορισμένες διατροφικές ανάγκες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας περιλαμβάνουν τα εξής:

Εικονίδιο στομάχου σκύλου

Πρόσληψη θερμίδων

Οι μικρόσωμες φυλές έχουν ταχύτερο μεταβολισμό από εκείνο των πιο μεγαλόσωμων σκύλων και χρειάζονται περίπου 88 θερμίδες ανά κιλό την ημέρα, ενώ οι πιο μεγαλόσωμοι σκύλοι χρειάζονται μόλις τη μισή ποσότητα. [1] Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ποιο είναι το ιδανικό βάρος του σκύλου σας.

Εικονίδιο οξειδωτικού σκύλου

Οξειδωτικό στρες

Λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής τους, οι μικρόσωμοι σκύλοι ωφελούνται επίσης από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

 

Μικρός σκύλος κάθεται και κοιτάζει άδεια μπολ φαγητού

Συνδυάστε υγρή & ξηρή τροφή

Η ανάμειξη υγρής και ξηρής τροφής ενδείκνυται για τη δημιουργία ενός γεύματος με ιδιαίτερη υφή και γεύση για το κατοικίδιό σας.

Επιλογή συνδυασμού ξηρή τροφή Υγρή τροφή
Τραγανή αίσθηση 95% 5%
Μαλακή και τραγανή υφή 90% 10%
Μια νοστιμότατη γαρνιτούρα 80% 20%

Οι τροφές Hill’s για σκύλους μικρόσωμων φυλών είναι σχεδιασμένες για τη μακροχρόνια διατήρηση της υγείας τους

Στη Hill’s δεν σταματάμε στο μέγεθος της κροκέτας, για να διασφαλίσουμε ότι καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των σκύλων μικρόσωμων φυλών με κάθε συνταγή. Παρασκευάζουμε τις ξηρές και υγρές τροφές για μικρόσωμες φυλές έτσι ώστε να καλύπτουν τις ιδιαίτερες θερμιδικές ανάγκες και να αντιμετωπίζουν τις επιδράσεις της γήρανσης. Οι υγρές τροφές μας διαθέτουν μαλακή υφή και λαχταριστή γεύση που το κατοικίδιό σας θα λατρέψει, ενώ παράλληλα παρέχουν στους σκύλους μικρής φυλής την απαραίτητη ενέργεια.

 

 

 

 

 

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ; Ένας υγιής σκύλος μικρόσωμης φυλής μπορεί να ζήσει έως και 20 χρόνια. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το προσδόκιμο ζωής του σκύλου σας μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με διάφορους παράγοντες.

Γυναίκα χαϊδεύει τον μικρό της σκύλο

Η φροντίδα των σκύλων μικρόσωμων φυλών

Οι σκύλοι μικρόσωμων φυλών διαθέτουν όλα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των μεγαλόσωμων φυλών σε μικρό πακέτο, το οποίο συνδυάζεται με τις μοναδικές προσωπικότητες και ιδιοσυγκρασίες τους.

Πολλοί μικρόσωμοι σκύλοι αγχώνονται εύκολα

Ο μεγάλος κόσμος μπορεί να φαίνεται τρομακτικός στα μάτια ενός μικρόσωμου σκύλου. Μπορείτε όμως να τον βοηθήσετε μειώνοντας κοινούς στρεσογόνους παράγοντες και εξασφαλίζοντας λίγη ανθρώπινη συντροφιά από ένα οικείο πρόσωπο.

Κοινοί στρεσογόνοι παράγοντες είναι οι εξής:

 • Αποχωρισμός:  Στους σκύλους αρέσει να έχουν έναν άνετο προσωπικό χώρο στον οποίο μπορούν να καταφεύγουν
 • Δυνατοί ήχοι:  Σκεφθείτε το ενδεχόμενο να βάλετε απαλή μουσική η οποία θα καλύπτει τους ήχους
 • Αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα:  Φροντίστε να ακολουθείτε ένα καθημερινό πρόγραμμα με σταθερές ώρες φαγητού, βόλτας και παιχνιδιού
 • Εισβολή στον προσωπικό χώρο:  Ιδιαίτερα τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται καθοδήγηση για να μάθουν πώς να χειρίζονται τα κατοικίδια ζώα και πώς να τα αφήνουν να χαλαρώνουν

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ; Οι μικρόσωμοι σκύλοι πρέπει να έχουν τον χώρο τους στον οποίο νιώθουν ηρεμία και ασφάλεια, όπως ένα κλουβάκι, ένα κουτί μεταφοράς, ένα καλάθι ή ένα στρώμα.

Πολλές μικρόσωμες φυλές σκύλων χρειάζονται ειδική περιποίηση

Το μακρύ τρίχωμα των μικρόσωμων σκύλων —είτε πρόκειται για μαλλιαρά Κανίς είτε για Γιόρκσαϊρ Τεριέ με μεταξένιο τρίχωμα— θα πρέπει να βουρτσίζεται καθημερινά, για να προληφθεί η δημιουργία κόμπων, που είναι δύσκολο να ξεμπλεχτούν.

Οι καλές συνήθειες περιποίησης είναι σημαντικές για τους σκύλους μικρόσωμων φυλών:

 • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό σε κατάλληλη θερμοκρασία για το κατοικίδιό σας
 • Χρησιμοποιήστε ειδικό σαμπουάν για σκύλους
 • Χρησιμοποιήστε βούρτσα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για σκύλους με μακρύ τρίχωμα
 • Βουρτσίστε απαλά προς τη φορά της τρίχας
 • Ξεπλύνετε καλά, για να αποφύγετε δερματικά προβλήματα
 • Στεγνώστε τον σκύλο σας τυλίγοντάς τον με μια ζεστή πετσέτα

Οι σκύλοι μικρόσωμων φυλών χρειάζονται παιχνίδι

Η ενασχόληση με παιχνίδια μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό με τον σκύλο σας και να του προσφέρει σωματική και πνευματική άσκηση.

 • Να προσφέρετε το κατάλληλο μέγεθος παιχνιδιού: Μπορεί να δυσκολεύονται να κρατήσουν τα πολύ μεγάλα παιχνίδια, ενώ τα πολύ μικρά παιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν κίνδυνο πνιγμού
 • Προσοχή στο παιχνίδι με μεγαλύτερους σκύλους: Οι σκύλοι μεγαλόσωμων φυλών, ιδίως τα κουτάβια, μπορεί να νομίσουν ότι οι μικρόσωμοι σκύλοι είναι παιχνίδια
 • Προσοχή στα παιδιά: Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν πώς να παίζουν ήρεμα με ένα μικρόσωμο σκύλο
 • Δεν χρειάζεται να τα παραχαϊδεύετε: Ακόμα και οι μικρόσωμοι σκύλοι έχουν ανάγκη από τρέξιμο
small paws center

Ένα κέντρο ειδικά αφιερωμένο στις ανάγκες του μικρόσωμου σκύλου σας

Για την καλύτερη κατανόηση των διατροφικών, κοινωνικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών αναγκών των σκύλων μικρόσωμων φυλών, η Hill’s δημιούργησε ένα ειδικό κέντρο που ονομάζεται Small Paws Centre. Μέρος του παγκόσμιου Pet Nutrition Centre, γνωστού και ως PNC, αυτή η νέα εγκατάσταση χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής για να δημιουργήσει ειδικά παρασκευασμένη διατροφή, η οποία αναπτύσσεται για να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες των μικρόσωμων σκύλων.

Το Small Paws Centre φιλοξενεί 80 μικρόσωμους σκύλους κάτω των 5,4 kg, καθένας από τους οποίους λαμβάνει ιδιαίτερη κτηνιατρική φροντίδα και συμμετέχει σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, μεταξύ άλλων στο υπαίθριο πάρκο Bark Park.

1 Coates, Jennifer. “Nutritional Differences for Small, Toy, and Large Breed Dogs.” Petmd.Com, PetMD, 3 Φεβ. 2012, www.petmd.com/blogs/nutritionnuggets/jcoates/2012/feb/nutrition_differences_for_small_toy_large_breeds-12459. Τελευταία πρόσβαση: 26 Οκτ. 2020.