Είναι οι γάτες εκπαιδεύσιμες

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Για να εκπαιδεύσετε το νέο σας γατάκι, χρειάζεται να γνωρίζετε πως σκέφτεται και συμπεριφέρεται.Are cats trainable?

Οι γάτες δεν είναι όπως οι σκύλοι. Οι σκύλοι είναι ζώα αγέλης που επιθυμούν να ικανοποιούν τον «αρχηγό» τους (εσάς). Τα γατάκια θα ενδιαφέρονται περισσότερο να ικανοποιηθούν αυτά!

Ωστόσο, με λίγη κατανόηση και υπομονή, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορέσετε να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας. Και είναι σημαντικό να το κάνετε. Ύστερα, πως θα περιποιηθείτε το γατάκι σας ή θα παρακολουθείτε την υγεία του, αν δεν το εκπαιδεύσετε; Και θέλετε στα αλήθεια να περπατάει πάνω στους πάγκους τς κουζίνας σας;


Οι βασικές αρχές

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι οι γάτες δεν καταλαβαίνουν την τιμωρία. Η ενθάρρυνση μιας καλής συμπεριφοράς είναι πιο αποτελεσματική. Ακούγεται δύσκολο; Απλά να θυμάστε – σεβασμός, ενίσχυση και ανταμοιβή.

Ας πάρουμε το σεβασμό. Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε με τρόπο «φιλικό προς τη γάτα». Γνωρίζατε για παράδειγμα ότι οι γάτες απεχθάνονται το καρφωμένο βλέμμα, ή ότι δε μπορούν να αντέξουν ξαφνικούς θορύβους ή κινήσεις;

Η ενίσχυση απλά σημαίνει συνέπεια και επανάληψη. Αν το γατάκι σας κάνει κάτι το οποίο θέλετε να σταματήσει (όπως πήδημα πάνω στους πάγκους της κουζίνας), πάντα να λέτε όχι, ήπια και σταθερά. Αν το γατάκι σας κάνει κάτι το οποίο θέλετε να ενθαρρύνετε, να κάνετε πάντα μεγάλη φασαρία.

Κι ερχόμαστε στην ανταμοιβή. Υπάρχουν δύο είδη ανταμοιβών – επαίνους από εσάς και μια γευστική λιχουδιά. Και τα δύο αποτελούν σπουδαίο κίνητρο για το γατάκι σας.

 

Εκπαιδεύοντας το γατάκι σας για να μπορείτε να το χειριστείτε

Οι περισσότερες γάτες δεν επιθυμούν να τις σηκώνουν, και όσο νωρίτερα το συνηθίσει το γατάκι σας, τόσο το καλύτερο.

Πολλοί άνθρωποι διδάσκουν ακούσια στα γατάκια τους κακές συνήθειες. Σηκώνουν το γατάκι τους, αυτό παλεύει, και αμέσως το αφήνουν κάτω. Έτσι, το γατάκι μαθαίνει ότι αν παλέψει, θα πάρει αυτό που θέλει.

Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να σηκώσετε το γατάκι κι έπειτα, αν παλέψει, να συνεχίσετε να το κρατάτε ήπια αλλά σταθερά. Όταν ηρεμήσει, επαινέστε το αρκετά και αφήστε το κάτω.

 

Γρατζούνισμα

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να μην γρατζουνάει; Όχι. Οι γάτες λατρεύουν το γρατζούνισμα – είναι ένας φυσικός τρόπος μαρκαρίσματος της περιοχής τους που επίσης τεντώνει τους μύες τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε κατεστραμμένα έπιπλα; Όχι. Απλά πρέπει να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να κάνει αλλού το γρατζούνισμα.

Αγοράστε στο γατάκι σας ένα νυχοδρόμιο (οι αδρές επιφάνειες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές οπότε ίσως θέλετε να επιλέξετε έναν στύλο καλυμμένο με σκοινί). Παίξετε με το γατάκι σας κοντά στο νυχοδρόμιο και στη συνέχεια, όταν το χρησιμοποιήσει, ανταμείψτε το με επαίνους και ίσως μια λιχουδιά.

Αν γρατζουνίσει ένα έπιπλο, θα το σημαδέψει με τη μυρωδιά του και ο καθαρισμός του με ένα προϊόν κατά των οσμών θα το αποθαρρύνει από το να ξαναπάει εκεί. Ορισμένα άτομα βρίσκουν ότι βάζοντας πολυαιθένιο σε ένα έπιπλο αποδεικνύεται χρήσιμο καθώς τα γατάκια γενικά δεν είναι τόσο ικανά να γρατζουνίσουν γλιστερές επιφάνειες.

 

Αποτρέποντας το δάγκωμα

Το παιχνίδι με δάγκωμα είναι φυσική γατίσια συμπεριφορά. Αν το γατάκι σας δαγκώσει το χέρι σας όπως παίζει, τερματίστε το παιχνίδι αμέσως. Ότι κι αν κάνετε, μην τραβήξετε μακριά το χέρι σας. Αυτό θα κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο διασκεδαστικό! Τα παιχνίδια και οι μπάλες είναι ασφαλέστερα αντικείμενα λείας.

Εκπαίδευση με κλίκερ

Η εκπαίδευση με κλίκερ είναι ένας σύγχρονος, ευγενικός και επιστημονικός τρόπος εκπαίδευσης ζώων. Χρησιμοποιείτε τις ίδιες αρχές που συζητήθηκαν ήδη αλλά το γατάκι σας λαμβάνει επίσης ένα «κλικ» για οποιαδήποτε καλή συμπεριφορά.

Σχετικά Προϊόντα