Πόσο πρέπει να ζυγίζει η γάτα σας;

 

Ακόμα και μόλις μισό ή ένα παραπάνω κιλό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία της γάτας σας, στη γενική ευεξία της και στην ποιότητα ζωής της. Για όλες τις γάτες υπάρχει ένα ιδανικό βάρος ανάλογα με το μέγεθος και τη φυλή, και ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας πει ποιο είναι αυτό.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο χρόνο παιχνιδιού και κατάθλιψη. Ακόμα, μπορεί να μειώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής της γάτας σας σε σύγκριση με ένα κατοικίδιο με υγιές βάρος. Οι υπέρβαρες γάτες έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, οστεοαρθρίτιδα, ουρολίθους, καρδιοπάθεια, δυσκολία στην αναπνοή και ακόμα και καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη, δεν είστε μόνοι σας. 1 στα 3 κατοικίδια στο Ην. Βασίλειο είναι υπέρβαρα.* Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε αν το κατοικίδιό σας παίρνει βάρος, επειδή αυτό γίνεται σταδιακά με τον καιρό. Το σημαντικό είναι να κάνετε πράγματα για να βοηθάτε τη γάτα σας να χάνει γραμμάρια και κιλά για να επιτύχει ένα υγιές βάρος.

Τι προκαλεί αύξηση του βάρους στις γάτες;

 

Η αύξηση του βάρους της γάτας είναι το αποτέλεσμα της αύξησης του σωματικού λίπους. Αυτό συνήθως προκαλείται από υπερβολική ποσότητα τροφής, σε συνδυασμό με έλλειψη άσκησης. Αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνεισφέρουν.

 

Ηλικία

Οι μεγαλύτερης ηλικίας γάτες είναι λιγότερο ενεργές, έχουν λιγότερη ενέργεια και χρειάζονται λιγότερες θερμίδες. Έχουν τάση για πρόσληψη βάρους.

ΦΥΛΗ

Ορισμένες φυλές
γατών είναι πιο επιρρεπείς στην πρόσληψη βάρους. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε ημίαιμες γάτες.

Φύλο

Οι θηλυκές γάτες είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρες.

Προβλήματα υγείας

Σε λίγες περιπτώσεις η πρόσληψη βάρους σχετίζεται με ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να χρειάζεται ειδική αγωγή.

Στείρωση

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο βασικός μεταβολισμός είναι μειωμένος σε στειρωμένες γάτες. Οι στειρωμένες γάτες στην πράξη χρειάζονται λιγότερες θερμίδες. Οι στειρωμένες γάτες έχουν διπλάσια πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκες, λόγω του πιο ήρεμου τρόπου ζωής τους. (Υπάρχουν πολύ σημαντικοί λόγοι υγείας για να πάτε το κατοικίδιό σας για στείρωση — απλά μην παραλείπετε να παρακολουθείτε το βάρος της γάτας σας.)

 

Υπερβολικό τάισμα

Οι γάτες με απεριόριστη πρόσβαση σε τροφή είναι φυσικό να τρώνε περισσότερο απ' όσο πραγματικά χρειάζονται.

Υπερβολικό φαγητό

Πολλές τροφές του εμπορίου είναι φορτωμένες με αλάτι και λιπαρά. Αυτό μπορεί να βελτιώνει τη γεύση, κάτι που σημαίνει ότι η γάτα σας θα θέλει να παρατρώει.

Συνήθειες ταΐσματος

Το "ανθρώπινο φαγητό" ή υπολείμματά του μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

Έλλειψη άσκησης

Η υπερβολική ποσότητα τροφής και η πολύ λίγη άσκηση έχουν ένα τυπικό αποτέλεσμα: παχυσαρκία.

 

Να θυμάστε ότι ακόμα και αν η γάτα σας δεν δείχνει σημάδια ότι είναι υπέρβαρη, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικούς ελέγχους βάρους στον κτηνίατρο για να βεβαιώνεστε ότι διατηρεί το ιδανικό της βάρος.

 

 

 

Ενδείξεις ότι η γάτα σας είναι υπέρβαρη

 

 

Μεταξύ ιατρικών ελέγχων μπορείτε να κάνετε ένα απλό τεστ για να δείτε αν η γάτα σας διατηρεί ένα υγιές βάρος. Τοποθετήστε τα χέρια σας στο πλάι της γάτας — μήπως είναι δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο να αισθανθείτε τα πλευρά της; Αν ναι, τότε πιθανότατα είναι υπέρβαρη. Μπορεί επίσης να προσέξετε και μερικά πρόσθετα σημάδια:

  • Δεν είναι φανερή η μέση του ζώου
  • Το κολάρο χρειάζεται λασκάρισμα
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Αργές κινήσεις
  • Λαχάνιασμα
  • Άσχημη διάθεση
  • Κοιμάται περισσότερο απ' ότι συνήθιζε

 

Μέτρα για την απώλεια βάρους της γάτας σας

 

Εκτός της παροχής σωστής διατροφής στη γάτα σας, και η ενθάρρυνση της τακτικής άσκησης θα βοηθήσει στη διαδικασία της απώλειας βάρους με υγιεινό τρόπο. Να μερικές συμβουλές άσκησης και εκγύμνασης που μπορείτε να κάνετε μαζί με τη γάτα σας:

 

Παιχνίδια

 

Δίνοντας στη γάτα σας αυτοσχέδια παιχνίδια ή παιχνίδια του εμπορίου μπορείτε να την ενθαρρύνετε να κινείται.

Πιάσε το φως

 

Με ένα φακό με λευκό φως, ρίξτε το φως στους τοίχους και αφήστε την να παίξει. Προσέξτε όμως να μη χρησιμοποιήσετε λέιζερ με κόκκινο φως – μπορεί να προξενήσει βλάβη στα μάτια της γάτας σας.

Δυναμικοί περίπατοι

 

Δοκιμάστε να βγάλετε τη γάτα σας έξω για περίπατο με λουρί. Λουριά για γάτες είναι διαθέσιμα στο τοπικό σας κατάστημα για είδη κατοικιδίων. Όταν είστε έξω, ενθαρρύνετέ την να πηδά και να παίζει χρησιμοποιώντας φυσικά "παιχνίδια" όπως σωρούς φύλλων.

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την τροφή της γάτας σας

 

Η δίαιτα της γάτας σας είναι ενδεχομένως ο πιο σημαντικός παράγοντας για να τη βοηθήσετε να διατηρήσει ένα Ιδανικό
βάρος. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας υποδείξει μια τροφή για απώλεια βάρους, και μεταξύ άλλων για το είδος και την ποσότητα της τροφής, και κάνετε ότι μπορείτε για τηρήσετε την υπόδειξή του. Αυτό είναι βασικό, επειδή αφού η γάτα σας έχει γίνει υπέρβαρη, μπορεί να έχει την τάση να παίρνει βάρος. Η γάτα σας θα πρέπει να τηρεί ένα μόνιμο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους με βάση την καλή διατροφή, την άσκηση και τακτικούς ελέγχους συν ζυγίσματα.

* Δεδομένα σε αρχείο. Hill’s Pet Nutrition, Inc.

anchor

Φροντίζοντας τη γάτα σας

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Κέντρο φροντίδας κατοικιδίων

 


Βάλτε την υπέρβαρη γάτα σας στο δρόμο για ανάκαμψη.

 

Αν η γάτα σας έχει ήδη πρόβλημα με το περιττό βάρος, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάστασή της

 

Δείτε τις επιλογές καθημερινής διατροφής