Άνθρωποι με αλλεργίες και σκύλοι

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Σκύλος και άνθρωποιΜπορεί να θέλετε έναν σκύλο αλλά ανησυχείτε για τυχόν αλλεργίες που εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας μπορεί να έχει. Ίσως να έχετε ήδη σκύλο και ανακαλύψατε ότι η αλλεργία σας είναι ένα πρόβλημα. Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι με αλλεργίες και οι σκύλοι μπορούν να ζήσουν μαζί!

Οι αλλεργίες στους σκύλους προκαλούνται από μια αντίδραση σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες και σε λίπη που εκκρίνονται από το δέρμα του σκύλου και το σάλιο του - δεν είναι το τρίχωμα καθεαυτό που προκαλεί αλλεργίες. Όταν ο σκύλος σας χάνει τρίχες ή ξεφλουδίζει το δέρμα του, οι πρωτεΐνες αυτές μεταφέρονται στο άμεσο περιβάλλον όπου μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Μην βασίζεστε στην ανοσία

Κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι αποκτούν ανοσία στον σκύλο τους π.χ. "ξεπερνούν" την αλλεργία. Παρότι αυτό όντως είναι αλήθεια για κάποιους, μην στηρίζεστε σ' αυτό αν πρόκειται να πάρετε καινούργιο σκύλο. Είναι πιθανό ότι μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να χειροτερέψει με περισσότερη έκθεση.

Αντίθετα με ό,τι μπορεί να έχετε ακούσει, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα "υποαλλεργικοί" σκύλοι. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι οι τρίχες από κάποιες φυλές - όπως τα κανίς - εμποδίζουν τα αλλεργιογόνα να κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, αλλά αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν εξίσου ισχυρή αντίδραση σε αυτούς τους σκύλους. Ένας μικρός σκύλος μπορεί να προκαλέσει μικρότερη αλλεργική αντίδραση από έναν μεγαλύτερο γιατί πολύ απλά έχει λιγότερο δέρμα και τρίχες για να ρίξει.

Από τη στιγμή που έχετε σκύλο, το κλειδί για την αντιμετώπιση των αλλεργιών είναι η σχολαστικότητα. Πλύντε τα χέρια σας αφού τον ακουμπήσετε, ποτέ μην αγγίζετε το πρόσωπο ή τα μάτια σας μετά που έχετε αγγίξει τον σκύλο σας. Καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες του σπιτιού και κάντε ηλεκτρική σκούπα συχνά. Χρησιμοποιείστε αποστειρωτές αέρα και ηλεκτρικές σκούπες με φίλτρα. Πλένετε συχνά όποιο κρεβάτι χρησιμοποιεί ο σκύλος σας για να κοιμηθεί.

Περιορίστε την πρόσβαση

Μπορεί να θέλετε να απαγορεύσετε στον σκύλο σας την πρόσβαση σε ορισμένα μέρη του σπιτιού και πρέπει οπωσδήποτε να τον κρατήσετε μακριά από το κρεβάτι και την κρεβατοκάμαρα οποιουδήποτε είναι αλλεργικός στους σκύλους.

Όταν επιλέγετε σε ποια δωμάτια θα επιτρέπετε την είσοδο στον σκύλο σας, να έχετε στο μυαλό σας ότι τα ξύλινα πατώματα συγκρατούν λιγότερες τρίχες και προϊόντα του δέρματος και είναι πιο εύκολα στο καθάρισμα από τα χαλιά. Αν έχετε λίγα δωμάτια με χαλιά στο σπίτι, προσπαθήστε να κρατήσετε τον σκύλο έξω απ' αυτά. Τα επικαλυμμένα έπιπλα επίσης θα διατηρήσουν πολλή πιτυρίδα, επομένως κρατήστε τον σκύλο σας μακριά τους και έξω από τα δωμάτια στα οποία βρίσκονται.

Όσο πιο πολύ βουρτσίζετε τον σκύλο σας, τόσο πιο βοηθητικό θα είναι στην αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων γιατί εμποδίζετε τις τρίχες που πέφτουν να πλανώνται στον αέρα. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είναι καλά, πιο συχνά είναι ακόμα καλύτερα.

Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί στην περιποίηση την άνοιξη, όταν ο σκύλος σας αλλάζει το χειμωνιάτικο τρίχωμά του. Όποτε είναι δυνατόν, η περιποίηση πρέπει να γίνεται από κάποιον που δεν είναι αλλεργικός στους σκύλους και ιδανικά σε εξωτερικό χώρο.

Συζητείστε με τον γιατρό σας για το τι αντι-αλλεργικά φάρμακα μπορείτε να πάρετε για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη και άλλους πιθανούς τρόπους διαχείρισης του προβλήματος.

Σχετικά Προϊόντα